Десетеки хора загинаха в Пакистан, след като земетресение с магнитуд 7,5 (по последни данни от Геофизическия институт на САЩ) разлюля Североизточен Афганистан, Пакистан, Северна Индия, Непал и Таджикистан, предаде Ройтерс.

По последни данни броят на жертвите е надхвърлил 100, съобщи "Индия тв", цитирана от ТАСС. Ранени са между 200 и 300 души.

От Афганистан се съобщава за 24 загинали, а от Пакистан - за 76. Представители на властите са казали, че броят на жертвите може да нарасне през следващите дни, тъй като комуникациите в по-голямата част от района на земетресението са прекъснати.

В Афганистан дванадесет ученички загинали, докато се опитвали да избягат от училището си в северния град Талокан. Жертвите в източната провинция Нангархар са пет, предаде Ройтерс.

В Пакистан при рухването на жилищни сграда са загинали 12 души и стотици са настанени в болници. Пакистанското правителство мобилизира армията и обяви извънредно положение в болничните заведения. Премиерът Наваз Шариф нареди на военните да започнат спасителни операции в северните и северозападните райони часове след труса, съобщи ДПА. Службата по бедствията заяви, че силата на земетресението може да се окаже много по-голяма от това, което се знае за момента.

Първоначално бе съобщено, че магнитудът е бил 7, 7, но после той бе понижен до 7,5.

В Афганистан телефонните комуникации в засегнатите райони остават прекъснати час след земетресението.

В най-северния индийски щат Кашмир мобилните връзки и електрозахранването също са прекъснати и са установени структурни повреди по шосета и сгради. От индийски Кашмир обаче няма сведения за жертви, посочва Ройтерс. В Делхи сградите са се люлели в продължение на минута, което изкарало по улиците стотици изплашени хора.

Земетресението е станало на дълбочина от 196 километра. Епицентърът е бил на 82 километра югоизточно от град Фейзабад, в отдалечен район на Афганистан в планините Хиндукуш.

Източник: БТА