10 години трусове предстоят на Япония

Над 400 земетресения с магнитуд над 5 са станали от 11 март насам
Обновена: 13 апр 2011 10:05 | 13 апр 2011 10:05, Елка Василева
20
10 години трусове предстоят на Япония
Снимка: Reuters

Япония е заплашена от цяло десетилетие земетресения. Не бива да се разчита, че трусовете, които продължават да люлеят страната, ще спрат през следващите седмици или месеци, предупреди американският геофизик Рос Стейн от Геоложката служба на САЩ.

„По всяка вероятност ще минат около 10 години, преди тази серия земетресения да спре“, казва Стейн, който е работил върху изследване под ръководството на професора от университета в Киото Шини Тод в съавторство с други японски учени.

„Токио трябва да остане дълги години нащрек. Никой не бива да си мисли, че след няколко седмици или месеци всичко ще приключи“, каза експертът, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Според учените в резултат на мощното земетресение с магнитуд 9,0 по Рихтер, което стана на 11 март и предизвика вълни цунами, и съпътстващите го колебания на земята се е повишило налягането върху участъци от Японската падина, намираща се в западната част на Тихия океан покрай източния край на остров Хоншу.
 
Това дава основание да се смята, че трусовете ще се повтарят северно и южно от основното огнище, намиращо се в непосредствена близост до региона Тохоку, твърдят учените.

Над 400 подземни труса с магнитуд над 5 са били регистрирани в Япония след 11 март, когато остров Хоншу стана жертва на катастрофално земетресение с магнитуд 9, съобщи във вторник ИТАР-ТАСС, като се позова на данни на японската метеорологична служба.

Земетресението от 11 март е най-силното, регистрирано в цялата история на сеизмични наблюдения в Япония. След него за по-малко от 24 часа в североизточната част на страната са били регистрирани още 5 вторични труса с магнитуд 7. Броят на загиналите  безследно изчезналите след земетресението и цунамито в Япония на 11 март надхвърли 28 400 души, сочат данни на японската полиция.

За изминалия един месец са били регистрирани 68 труса с магнитуд над 6. Броят на регистрираните трусовете с магнитуд над 5 е 408.

Сегашната сеизмична активност в североизточната част на Япония е безпрецедентна. В цяла Япония от 2008 г. до 2010 г. са били регистрирани средно по 155 труса с магнитуд над 5 годишно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още по темата: трусът в Япония
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
3
 
! Отговори
Кико преди 12 години
И на нас ни трябва един такъв трус та да изравни със земята всичко построено с кражби ,гръбеж и мръсотии.Тогава всички тези които ни се надуват и обиждат защото фамилно и партийно са ни ограбили ще се свият като охлюви защото и един пирон не могат да забият сами. Некадърници!
19
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Вие с конспирациите сте психично болни. Идея си нямате от физика, за това си мислите, че HAARP ви е виновен дори, че сте прости. Поинтересувайте се малко и ще разберете, че явленията, които му приписвате са физически невъзможни за постигане. Ама като казвам да се поинтересувате нямам предвид клипчета на разногледи "журналисти" в ютюб, а в учебника по физика. ;)
18
1
 
4
 
! Отговори
Дончо преди 12 години
Японците прави ще умрат ама при такива живи мъртъвци като българите няма да дойдат да дойде ли да ви оправят трябва ви един по брутален от Кадафи да коли и беси за щяло и нещяло да ви оправи едно хубаво запека
17
0
 
4
 
! Отговори
ххх преди 12 години
Много *** по форумите, ей!
16
1
 
7
 
! Отговори
До 3 преди 13 години
прав си и аз мисля,че тук на преден план се мъгляви хаарп.
15
2
 
18
 
! Отговори
123 преди 13 години
Разменям милион *** (да чистят радиоактивните отломки в Япония) за милион японци, да ни научат на работа! Пък в Япония *** ще се цивилизоват поне малко (ако оживеят), после може да си ги приберем.
14
3
 
2
 
! Отговори
Бай Танас преди 13 години
Дам правилно ШаркАбе,сега като се замислихме ние имаме уникалният шанс да се оправим!!!То това е и единствения възможен де:(Идват всички от засегнатите райони,няма начин да не е имало политици,общинари,кметове,администрация!!Даже почват да ни преподават и Японски да изкяриме още повече-един език гратисЗаемат всички държавни и отговорни постове от- до и се оправяме за 5 годиниМоже като бонус даже да им опратим Бразилците да разчистят района на разрушенията!!!
13
2
 
2
 
! Отговори
Shark преди 13 години
До 12. Абсолътно съм ЗА, ама защо под наем? че да пълнят джобовете на Бойковите мутри? няма никакъв наем, не стига че ще ни научат на ред и дисциплина ами ще плащат за това. Направо за заменят правителството и всички клучови постове
12
4
 
13
 
! Отговори
alef преди 13 години
ДА ИМ ДАДЕМ БЪЛГАРИЯ ПОД НАЕМ ЗА ТОВА ВРЕМЕ1 .ЩЕ НИ НАУЧАТ ЩО Е НАРОД А НЕ МЪРША2 .ЩЕ НИ ОПРАВЯТ ИКОНОМИКАТА3 .ЩЕ НАПЪЛНЯТ БЮДЖЕТА - ДА ИМА ОТ КЪДЕ ДА ЦОЦКАТ ГОСПОДА ДРУГАРИТЕ4. И ДЕЦА ЩЕ НИ НАПРАВЯТ!
11
0
 
18
 
! Отговори
До 7 преди 13 години
Та тука са 70 години заметресения всеки ден!!!Хората ще ни изпреварят и задминат......пук ние ще си чакаме детските от 30 лева(евентуално) за "насърчаване" на раждаемоста за да има повече патриоти-алелуя :)
10
1
 
20
 
! Отговори
До7 преди 13 години
И друго се сетих,пак съм азНе съм чул японците да си рапродават собствеността,петролната индустрия,енергетиката....и ВСИЧКО на РуснацитеДаже напротив-ако си дръпнат инверстицийте от 700 МИЛИАРДА в USA ще сринат Американската икономика и затова не могат да си го позволят!!!Ра е така си разсъждавам на глас....и ми е толкова тъжно за...Левски,Ботев,Раковски....че ми се плаче!Но Няма какДа се *** у патриота уакан
9
0
 
21
 
! Отговори
ха ха преди 13 години
Има решение на японските проблеми и то се казва внос на свежа кръв (***).Можем да им помогнем в това богу угодно дело,- разчистване на останки (особено метални)- мълниеносно разглобяване на АЕЦ с опция продажба- пласиране на земеделска продукция от районаи всичко това напълно безплатно.
8
1
 
18
 
! Отговори
До 7 преди 13 години
Прав си батка,ама Аз все пак ще емигрирам,че 1000 лева почнаха да не ми стигат а пък като си представя че ще взимам(май) 200 лева пенсия и ще ми остава само за кисело млЕко след като си платя тока от "новата и хубава" комисйонна централка,некси така си викам сам на Себе Си- ДА СЕ *** У ПАТРИОТА
7
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Японците да не са ви балканските народи дето ходят като *** по другите държави за пари? За японците рода и родината са най-важно.
6
1
 
31
 
! Отговори
Гошо Тъпото преди 13 години
Жалко за ...японците,защо точно този трудолюбив народ е на...пангара.Нас 20-сет години ни тресат мащабни парто-природни катаклизми и се виждат....опустошенията.Какво ли би станало,ако ни се струпат и техните...неволи.Добре,че Господ дава само толкова....изпитания,колкото всекиможе да...понесе.
5
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Дано да се оправят ама не ми се вярва.Там май наистина става нещо различно от всичко до сега.
4
3
 
44
 
! Отговори
666 преди 13 години
Да приберем японците, а да пратим *** там! :-)
3
3
 
17
 
! Отговори
фръц преди 13 години
А ХААРП?
2
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
MOLIA VI IZLEZTE OT CENTRUFUGATA ELATE V BALGARIA
1
2
 
35
 
! Отговори
az преди 13 години
да идват да живеят на Балканите, че да вдигнат икономиката!

Спонсорирани публикации