Японските острови ще се доближат до Азия

Европа пък започва да се приплъзва под Африка
Обновена: 15 апр 2011 11:40 | 15 апр 2011 11:40,
2
Японските острови ще се доближат до Азия
Изображение: NASA/JPL/NIMA

"В дългосрочна историческа перспектива японските острови могат да се доближат до континентална Азия и по-специално до руския Далечен изток". Това заяви на пресконференция в руската столица завеждащият лабораторията по Сеизмичен мониторинг към Института по геоекология на Руската академия на науките Александър Жигалин, цитиран от ИТАР-ТАСС.

По думите на Жигалин това може да се случи в резултат на постоянното движение на големи тектонски плочи. В същото време не съществува вероятност японските острови да се окажат под вода в резултат на земетресенията. Геоложките изменения и земетресенията обаче могат да доведат до изчезването на малки острови в Тихоокеанския регион.

Жигалин съобщи още, че в Япония сеизмичната активност ще буди тревога до средата на лятото на тази година. Той прогнозира евентуални слаби земетресения и в Русия – в района на Курилските острови, Камчатка, на Байкал и особено на границата между Грузия и Дагестан. В Алтай вече е регистриран земен трус и нов не се очаква.

Преди дни пък на среща на Европейския съюз по геонауки стана ясно, че Европа започва да се приплъзва под Африка. Ако това наистина е така, се заражда нова субдукционна зона под Средиземно море.

Континентите се доближават. От много милиони години северният край на Африканската тектонска плоча се спуска под Европа. Този процес обаче спира и изглежда Европа започва да се придвижва към Африка.

Под Средиземно море студената и плътна скала от крайната северна част на Африканската тектонска плоча на практика съвсем е потънала под Евразийската плоча. Африка обаче е твърде лека, за да я последва и да се спусне надолу. Затова, изглежда, започва субдукцията на Европа под Африка.

Геоложката структура на Средиземно море е доста сложна, обяснява Ринус Вортел от университета на Утрехт. Анализът на неговия екип показва, че бавната конвергенция - само по няколко сантиметра годишно, е възпрепятствана от сблъсъка на плочите на нивото на Турция и от лекотата на африканския континент.

В резултат парчета от африканската плоча, които вече са се подпъхнали, са се откъснали и се спускат към земната мантия. За да се запълни оставената празнота, части от Евразийската плоча тръгват на юг. Това се случва с Балеарските острови, Корсика, Сардиния, о. Крит.

Компютърният модел показва, че резултатът ще е субдукция в противоположна посока на досегашната. Допълнителни доказателства за този процес идват от наблюденията на земетресения. "Виждаме движението при земетресения, както и че равнините на разломите се наклоняват към юга", каза проф. Вортел.

 

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ми че това за япония не е новина.още през 2 световна война япония започва да се приближава до русия.в резултат на това курилските острови вече не са японски а руски :)
1
1
 
19
 
! Отговори
Georgi преди 13 години
Няма ли някой пак да напише *** коментар за климатично оръжие, ето американците го използват срещу Европа и Африка ..... едно време американските динозаври са го използвали срещу африканските за да се отдалечат от тях. Айде ХАРП марп напишете някоя глупост